Σάββατο 6 Απριλίου 2013


Μπορώ να ξεπεράσω τις κρίσεις πανικού ;

Το άγχος βρίσκεται καθημερινά στη ζωή μας, είναι ένα συναίσθημα το οποίο βιώνουμε σε πολλές καταστάσεις όπως σε μια επαγγελματική συνέντευξη, μια ομιλία σε κοινό ή ένα διαγώνισμα. Το ήπιο άγχος πολλές φορές είναι απαραίτητο ώστε να αποδώσουμε καλά σε καταστάσεις οι οποίες απαιτούν συγκέντρωση, αποτελεσματικότητα και δεξιότητες. Σε αρκετούς ανθρώπους τα συμπτώματα άγχους είναι τόσο έντονα και επίμονα σε σημείο που τους αποδιοργανώνουν. Από τους ανθρώπους που παρουσιάζουν αυτού του είδους τις διαταραχές μόνο ένα μικρό ποσοστό αναζητά βοήθεια. Οι περισσότεροι είτε υποφέρουν σιωπηλά, είτε χρησιμοποιούν παρακινδυνευμένους τρόπους για να καταπραΰνουν το άγχος τους με την κατανάλωση αλκοόλ ή χρήση ναρκωτικών.
Τι είναι η κρίση πανικού;
Η κρίση πανικού είναι το ξέσπασμα ενός έντονου άγχους που τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα και καταστροφικές σκέψεις. Τις περισσότερες φορές διαρκεί από λίγα λεπτά μέχρι μισή ώρα και όταν η κρίση υποχωρεί ο άνθρωπος νιώθει αδύναμος και εξουθενωμένος.

Πώς εμφανίζονται οι κρίσεις πανικού;
Συνήθως εμφανίζονται ξαφνικά  με αποτέλεσμα η ένταση να επηρεάζει το σώμα και τις σκέψεις.

Τα συμπτώματα της κρίσης πανικού είναι τα εξής:
●   Δυσκολία στην αναπνοή ή λαχάνιασμα
●   Αίσθημα πνιγμού
●   Τρέμουλο, τρόμος και αδυναμία
●   Πίεση ή πόνος στο στήθος
●   Έντονη εφίδρωση
●   Ζαλάδα και τάση για λιποθυμία
●   Στομαχικές ή εντερικές ενοχλήσεις

Παράλληλα με τα σωματικά συμπτώματα εμφανίζονται και βασανιστικές σκέψεις όπως:

●   «θα τρελαθώ»
●   «θα καταρρεύσω»
●   «θα πάθω εγκεφαλικό»
●   «θα πάθω καρδιακή προσβολή»
●   «θα αρχίζω να ουρλιάζω και θα γελοιοποιηθώ»

Πως μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου;

●   Καταγράψτε σε ημερολόγιο τους παράγοντες που σας δημιουργούν άγχος

●   Εξετάστε αν οι σκέψεις γύρω από τον εαυτό σας και το μέλλον σας είναι υπερβολικά αρνητικές και προσπαθήστε να τις αντικαταστήσετε με θετικές σκέψεις.

●   Ασχοληθείτε όσο γίνεται με ευχάριστες μη στρεσογόνες δραστηριότητες.

●   Η σωματική άσκηση, η σωστή διατροφή και ο επαρκής ύπνος επιδρούν θετικά στις κρίσεις πανικού.

●   Ζητήστε από φίλους ή συγγενείς να ερμηνεύσουν μια κατάσταση η οποία για σας είναι ιδιαίτερα στρεσογόνα. Η συζήτηση θα σας βοηθήσει να δείτε την κατάσταση από μια διαφορετική, πιο ρεαλιστική οπτική γωνία.

●   Η αποτελεσματική διαχείριση του άγχους απαιτεί χρόνο και εξάσκηση. Πρέπει να έχουμε υπομονή και να μαθαίνουμε από τις εμπειρίες, ακόμα και από αυτές που δεν καταλήγουν εκεί όπου θα επιθυμούσαμε.

●   Η συμμετοχή σε κάποια ομάδα υποστήριξης μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επωφελής για τους ανθρώπους που υποφέρουν από διαταραχές πανικού.

●   Αν τα συμπτώματα επιμένουν και νιώθετε ότι δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα είναι απαραίτητο να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Η εμπειρία με το άγχος και τις κρίσεις πανικού παρόλο που είναι επώδυνη μας δίνει πολύτιμα μαθήματα για την επίδραση που ασκεί τι άγχος στην υγεία μας και για την αναγκαιότητα να το παρακολουθούμε και να το διαχειριζόμαστε όταν εμφανίζεται.