Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Η αξία της παιδικής ζωγραφιάς

Η ζωγραφική είναι ο βασικός τρόπος που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να εκφράσουν τα συναισθήματα τους από τη στιγμή που αναπτυξιακά θα είναι σε θέση να πιάσουν το μολύβι και να καταγράψουν ένα ίχνος. Η παιδική ζωγραφιά μας βοηθάει να εκτιμήσουμε τη νοητική αλλά και τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού τη δεδομένη στιγμή , καθώς και να καταλάβουμε τα ενδιαφέροντα και τους προβληματισμούς του. Τα παιδιά εκφράζουν στο χαρτί ότι δεν μπορούν να εκφράσουν λεκτικά και ο λόγος είναι η μη πλήρης ανάπτυξη του εγκεφάλου η οποία ολοκληρώνεται στην ηλικία των 12 ετών.

Πότε ξεκινάει το παιδί να ζωγραφίζει ;
Το παιδί ηλικίας 1 - 1,5 έτους επεξεργάζεται το μολύβι όπως τα υπόλοιπα αντικείμενα. Όταν συνειδητοποιεί ότι το μολύβι μπορεί να αφήσει ίχνος πάνω σε χαρτί ή σε άλλη επιφάνεια ξεκινάει να το χρησιμοποιεί φτιάχνοντας μουντζούρες που όμως δεν έχουν ως στόχο να αναπαραστήσουν κάτι συγκεκριμένο. Στην ηλικία των 2,5 ετών οι ζωγραφιές έχουν κυκλικό σχήμα και μοιάζουν με μπερδεμένο κουβάρι, συμβαδίζουν με την ανάπτυξη του παιδιού στην συγκεκριμένη ηλικία.

Η   εξέλιξη της παιδικής ζωγραφιάς
Από την ηλικία των 3 ετών οι ζωγραφιές του παιδιού γίνονται πιο αναγνωρίσιμες επειδή  προσπαθεί να οριοθετήσει ότι φτιάχνει και στη συνέχεια δίνει ονόματα στις ζωγραφιές του. Αν το ξαναρωτήσουμε μετά από μια μέρα για το θέμα της ζωγραφιάς του το πιο πιθανό είναι η απάντηση να είναι τελείως διαφορετική επειδή δεν θα θυμάται την προηγούμενη απάντηση.
Στην ηλικία των 4,5 – 5 ετών οι ζωγραφιές είναι πολύ πιο ξεκάθαρες και συγκεκριμένες. Μπορούμε να διακρίνουμε καθαρά τα σχήματα και το ανθρώπινο σώμα έστω κι’ αν δεν υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες, επίσης ζωγραφίζει αγαπημένα θέματα από την καθημερινότητα του.  Το παιδί ότι θέλει να αποφύγει δεν το ζωγραφίζει και η πιο συνηθισμένη απάντηση που δίνει στην ερώτηση σχετικά με την αποφυγή είναι ότι το πρόσωπο ή το αντικείμενο δεν χωρούσε στο χαρτί.
Στο Δημοτικό Σχολείο το παιδί εξελίσσει τα σχέδια του τα οποία είναι πιο ρεαλιστικά όσον αφορά τα μεγέθη, την διάταξη στο χαρτί και τα χρώματα.

Γιατί να ενθαρρύνω το παιδί μου να ζωγραφίζει ;
Η παιδική ηλικία είναι πολύ κρίσιμη όσον αφορά την συναισθηματική και κινητική ανάπτυξη του παιδιού. Η ζωγραφική συμβάλλει και στους δυο τομείς, το παιδί όσο εξασκείται στο σχέδιο τόσο αναπτύσσει και εκφράζει το συναίσθημα του , ενώ οι κινήσεις των χεριών αποκτούν μεγαλύτερη σταθερότητα και οργάνωση που θα συμβάλλει στην καλύτερη προσαρμογή στο σχολείο και στην  ευκολότερη εκμάθηση της γραφής.



Δημοσιεύθηκε στο site fe-mail.gr στις 2/12/2013