Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Είναι ο τζόγος εξάρτηση ;

Τα τυχερά παιχνίδια θεωρούνται είδη διασκέδασης και αποτελούν κοινωνικά αποδεκτές μορφές απασχόλησης στον ελεύθερο χρόνο. Η συμμετοχή της παρέας , η πιθανότητα κέρδους και ο θορυβώδης χώρος γεμάτος φώτα συντελούν ώστε η εμπειρία να είναι γοητευτική και συναρπαστική. Οι άνθρωποι παίζουν τυχερά παιχνίδια γιατί ονειρεύονται τεράστια κέρδη και αλλαγές στη ζωή τους αν και γνωρίζουν ότι είναι αναμενόμενο να χάσουν. Αν και πολλοί παίκτες κερδίζουν σχεδόν πάντα ξαναπαίζουν και χάνουν τα κέρδη τους. Παρόλο που ο παίκτης βιώνει ένα αίσθημα απογοήτευσης όταν χάνει, το γεγονός αυτό δεν τον απασχολεί γιατί η σωματική διέγερση που βιώνει αποτελεί τον κύριο παράγοντα για να συνεχίσει τον τζόγο.

Ποια είναι η ψυχολογία του παίκτη;
Πριν από το παιχνίδι :
Είναι απόλυτα συγκεντρωμένος στο παιχνίδι που θα λάβει μέρος, δεν τον απασχολεί τίποτα άλλο.
Διακατέχεται από παράλογη βεβαιότητα και φαντασιώσεις ότι θα κερδίσει.
Σκέφτεται που θα ξοδέψει τα κέρδη του.
Αν κάτι τελικά εμποδίσει το παιχνίδι τα συναισθήματα είναι δυσφορία , θυμός και κλιμακούμενη ένταση.

Όταν κερδίσει:
Ανακούφιση και ανυπομονησία για το επόμενο παιχνίδι.
Εμπιστοσύνη στον εαυτό του («το ήξερα ότι θα τα καταφέρω») και βεβαιότητα ότι το κέρδος  ήταν αποτέλεσμα της ικανότητας του.
Διογκωμένος εγωισμός  («τα πήρα όλα κι έφυγα»).
Χαρούμενη διάθεση και ικανοποίηση γιατί με τα χρήματα μπορεί να εντυπωσιάσει τον/την σύντροφο  του/της.

Όταν χάσει :
Νιώθει ενοχές και τύψεις
Φοβάται όταν η οικογένεια του θα ανακαλύψει το ποσό που έχασε
Ανησυχεί για τον τρόπο εξασφάλισης χρημάτων ώστε να καλύψει τα καθημερινά του έξοδα.
Σκέφτεται τα ψέματα που θα πει προκειμένου να αποκρύψει τις πράξεις του.
Αποφασίζει να μην ξαναπαίξει όμως παράλληλα σκέφτεται πως θα βρει χρήματα ώστε να ξαναπαίξει και να πάρει πίσω τα χρήματα που έχασε.
Νιώθει θυμό και στρέφεται στην κατανάλωση αλκοόλ για να ξεχάσει τα προβλήματα.

Υπάρχουν κάποιες γενικές ενδείξεις που μπορεί να αναζητήσει η οικογένεια του ατόμου για να διαπιστώσει την πιθανή ύπαρξη προβλήματος. Αυτές οι ενδείξεις είναι :
Πολύωρα ή αδικαιολόγητα διαστήματα απουσίας από τη δουλειά και το σπίτι.
Συνεχής έλλειψη χρημάτων ακόμα και αν έχει τακτικό εισόδημα.
«Υπερφορτωμένες» πιστωτικές κάρτες.
Αδικαιολόγητη έλλειψη χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς.
Απομόνωση του ατόμου από τους φίλους του για να παίξει κάποιο τυχερό παιχνίδι (π.χ. σε μαγαζιά που έχουν κουλοχέρηδες ).
Αλλεπάλληλα δάνεια.
Χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας εξαφανίζονται από το σπίτι.
Αλλαγές  στη διάθεση που συμπίπτουν με τη διεξαγωγή κρίσιμων αγώνων και ιπποδρομιών.

Σωματικά συμπτώματα
Η κατάσταση του χρόνιου στρες προκαλεί ραγδαία φθορά της σωματικής υγείας. Ο παθολογικός παίκτης βιώνει έντονο στρες γιατί κάνει απάτες οικονομικής φύσης, κρύβει στοιχεία για τις δραστηριότητες του και τα χρέη, παίζει για να κερδίσει τα χρήματα που έχει χάσει  και προσπαθεί να φαίνεται φυσιολογικός στον κοινωνικό του περίγυρο. Συχνά οι παίκτες αναφέρουν πονοκεφάλους, υψηλή αρτηριακή πίεση, άγχος, κόπωση και κακή ποιότητα ύπνου. Το άτομο αισθάνεται κατάπτωση, κούραση, σωματική εξάντληση και πόνους.

Προετοιμάζοντας την αλλαγή
Προτού ξεκινήσει η διαδικασία αλλαγής υπάρχουν μερικά πρόσθετα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν από τον ίδιο τον παίκτη.

Τρέχοντα οικονομικά προβλήματα : οι περισσότεροι παίκτες έχουν χρέη και το πραγματικό ποσό το κρατούν μυστικό από την οικογένεια. Θα πρέπει η οικογένεια να γνωρίζει και να αναλάβει την ευθύνη για την εξόφληση των χρεών.

Νομικά προβλήματα : αρκετοί παίκτες διαπράττουν παραπτώματα για να εξασφαλίσουν χρήματα για να παίξουν, αυτό συμβαίνει όταν δεν μπορούν πλέον να δανείζονται χρήματα από νόμιμες πηγές. Στη φάση της απελπισίας κλέβουν χρήματα, υπογράφουν ακάλυπτες επιταγές και πλαστογραφούν υπογραφές. Με τη βοήθεια ενός δικηγόρου ο παίκτης θα αναλάβει την ευθύνη των πράξεων του και θα αποδεχτεί τις συνέπειες.

Κατάχρηση ουσιών : Τα τυχερά παιχνίδια σε συνδυασμό με την κατάχρηση αλκοόλ αποτελούν έναν επικίνδυνο συνδυασμό  που διογκώνει τα υπάρχοντα προβλήματα και μειώνει περαιτέρω τον αυτοσεβασμό.

Οικογενειακά προβλήματα :  Τα οικονομικά προβλήματα , η παραμέληση της οικογένειας και η πίεση που ασκεί ο/η σύντροφος για την διακοπή της ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια οξύνουν την κατάσταση στο σπίτι με αποτέλεσμα ο παίκτης να μετατοπίζει τις ευθύνες.


Εφόσον λύσει τα παραπάνω προβλήματα ο παίκτης με την συμπαράσταση της οικογένειας του  είναι έτοιμος να ξεκινήσει το πρόγραμμα της απεξάρτησης του.