Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

ΠΕΔΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ TOMATIS

Η μέθοδος  Tomatis®  απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες όλων των ηλικιών. Πρόκειται για μια μέθοδο θεραπείας  χωρίς φαρμακευτική αγωγή η οποία χρησιμοποιείται συνήθως σε συνδυασμό  με άλλη θεραπεία όπως συμβουλευτική, ψυχοθεραπεία, λογοθεραπεία , ειδική αγωγή.


Αναλυτικά τα πεδία εφαρμογής της μεθόδου είναι    

ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Η μέθοδος Tomatis®  μπορεί να βοηθήσει παιδιά και ενήλικες να αντιμετωπίσουν τις γλωσσικές διαταραχές και τις μαθησιακές δυσκολίες με την παρέμβαση  του “ηλεκτρονικού αυτιού” στους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, οι οποίοι συμμετέχουν στην αποκωδικοποίηση, στην ανάλυση των ήχων, στην κινητικότητα  την ισορροπία αλλά και τον συντονισμό των μηνυμάτων που λαμβάνει το κεντρικό νευρικό σύστημα.


ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΠΡΟΣΟΧΗΣ
Η διάσπαση της προσοχής οφείλεται στην ανεπαρκή ενεργοποίηση του εγκεφάλου με αποτέλεσμα το άτομο να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να ανταποκριθεί στις σχολικές ή επαγγελματικές υποχρεώσεις. Τα προγράμματα της μεθόδου Tomatis® είναι σχεδιασμένα ώστε να αιφνιδιάζουν διαρκώς τον εγκέφαλο με τις έντονες μουσικές εναλλαγές με στόχο αυτός να είναι συνεχώς σε εγρήγορση. Χάρη στην επέμβαση της μεθόδου Tomatis® μπορούμε να βοηθήσουμε τον εγκέφαλο να αναπτύξει αυτόματους μηχανισμούς για την ανίχνευση αλλαγών και να ενισχύσουμε σημαντικά την ικανότητα συγκέντρωσης του ατόμου.


ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
Ο εγκέφαλος έχει την τάση να προστατεύει τον εαυτό του με φυσικό τρόπο όταν το εξωτερικό περιβάλλον γίνεται αντιληπτό ως επιθετικό ή μετά από ένα συναισθηματικό σοκ. Η μέθοδος Tomatis® συμβάλλει στον έλεγχο των συναισθηματικών διαταραχών, της κατάθλιψης, του άγχους με την παρέμβαση του «ηλεκτρονικού αυτιού» στο κεντρικό νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα την επαναφορά του ατόμου  στην προηγούμενη κατάσταση.


ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
Η μέθοδος Tomatis®  δρα άμεσα στο αιθουσαίο σύστημα του εγκεφάλου, επιδρά στη ρύθμιση του μυικού τόνου, στην καθετότητα αλλά και στις διαταραχές πλαγίωσης. Επιπλέον, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέρη του εγκεφάλου, το αιθουσαίο σύστημα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στους μηχανισμούς συντονισμού και ρυθμού του σώματος.


ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
Οι νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου συνδέουν το αυτί με τον εγκέφαλο και ονομάζονται “νευρώνες καθρέπτες”. Αυτοί λοιπόν οι νευρώνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην δημιουργία κοινωνικής συνείδησης”. Με τον όρο “κοινωνική συνείδηση” εννοούμε όλες εκείνες τις διαδικασίες που μας επιτρέπουν να αποδίδουμε προθέσεις και ιδέες σε ένα άτομο και ακόμα να κατανοούμε τη συναισθηματική του κατάσταση. Χρησιμοποιώντας αυτούς τους νευροδιαβιβαστές, η μέθοδος Tomatis®  στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας των διαπροσωπικών μας δεξιοτήτων.


ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ
Η ηχοθεραπεία Tomatis®  πλούσια σε υψηλές αρμονικές συχνότητες  διεγείρει ένα τεράστιο δίκτυο νεύρων που ονομάζονται “διασταυρωμένοι σχηματισμοί”. Αυτοί οι σχηματισμοί ελέγχουν το συνολικό επίπεδο της εγκεφαλικής δραστηριότητας. Η μέθοδος Tomatis® βοηθάει σημαντικά στην προσωπική μας βελτίωση και ευεξία, ευνοώντας την μετάδοση ήχων υψηλής συχνότητας, οι οποίοι έχουν την ικανότητα όχι μόνο να διεγείρουν τον εγκέφαλο αλλά και να χαλαρώνουν το σώμα.