Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

Έχει το παιδί μου ΔΕΠΥ ;

Οι πρώτες αναφορές για τη ΔΕΠΥ ήταν το μακρινό 1902 όταν ο Βρετανός παιδίατρος George Still κατέγραψε επίσημα μια κατάσταση στην οποία τα παιδιά μοιάζουν απρόσεκτα, παρορμητικά και υπερκινητικά, αποτέλεσμα βιολογικής διεργασίας και όχι ανεπάρκειας των γονιών ή άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων.
Ο όρος ΔΕΠΥ εισήχθη το 1987 και αναφέρεται στη δυσκολία του παιδιού να ρυθμίζει τη συμπεριφορά του στα πιο βασικά κοινωνικά πεδία, όπως στο σπίτι και στο σχολείο. Μπορεί να στριφογυρίζει συνεχώς, να κάνει θόρυβο ασταμάτητα, να αρνείται να περιμένει τη σειρά του και να συγκρούεται με οτιδήποτε γύρω του. Άλλες φορές μπορεί να αφαιρείται και να ονειροπολεί με αποτέλεσμα να παρουσιάζει δυσκολίες στη μάθηση και την απομνημόνευση. Η παρορμητική φύση του μπορεί να το εκθέσει σε πραγματικό σωματικό κίνδυνο.

Τα προβλήματα της ΔΕΠΥ συνήθως εμφανίζονται νωρίς αλλά γίνονται αντιληπτά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού λόγω των δυσκολιών σε μαθησιακό ή και κοινωνικό επίπεδο. Μολονότι συγκεκριμένες συμπεριφορές και συμπτώματα αλλάζουν καθώς το παιδί μεγαλώνει και ωριμάζει, κάποια συμπτώματα, συνήθως επιμένουν μέχρι το τέλος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, ακόμα και κατά την ενήλικη ζωή.
Πότε θα πρέπει να υποπτευθούμε την παρουσία της ΔΕΠΥ ; 
-όταν η απρόσεκτη, παρορμητική ή υπερκινητική συμπεριφορά δεν συμβαδίζει με την ηλικία του παιδιού
-η συμπεριφορά οδηγεί σε χρόνια προβλήματα καθημερινής λειτουργικότητας. Μια ήπια τάση ονειροπόλησης ή μια ζωηρή ιδιοσυγκρασία, που μπορεί να προκαλεί περιστασιακά προβλήματα για ένα παιδί αλλά δεν επηρεάζει σοβαρά τις δυνατότητες του, δεν θεωρείται ενδεικτική ΔΕΠΥ
-το πρόβλημα συμπεριφοράς είναι έμφυτο στο παιδί και όχι αποτέλεσμα ανεπαρκούς φροντίδας, σωματικού τραυματισμού, ασθένειας ή άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων.
Η πρώιμη διάγνωση της ΔΕΠΥ είναι το πρώτο βήμα για την οργάνωση ενός πλάνου για το παιδί και την οικογένεια. Ένα παιδί με ΔΕΠΥ χρειάζεται να ξέρει από νωρίς ότι τα συμπτώματα του δεν το κάνουν "κακό", "ατίθασο", "χαζό" ή "τεμπέλικο" όπως συχνά το κάνουν αρκετοί να αισθάνεται. Όταν το παιδί γνωρίζει τι είναι η ΔΕΠΥ θα αντιμετωπίσει τα αποθαρρυντικά σχόλια ή τις αμφιβολίες των άλλων .
Όπως  όλα παιδιά, έτσι και το παιδί με ΔΕΠΥ νιώθει ευτυχισμένο και αποδεκτό με την θετική ενίσχυση και τον έπαινο.