Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019


Να πάει το παιδί μου κατασκήνωση ;

Καθώς πλησιάζει η λήξη του σχολικού έτους πολλοί γονείς προβληματίζονται με ποιόν θα μείνουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν είναι ακόμα μικρά και οι παππούδες βρίσκονται μακριά. Μία λύση είναι η κατασκήνωση αλλά στην περίπτωση που το παιδί δεν έχει ξαναπάει συνήθως αρχίζουν οι προβληματισμοί :

Πως θα είναι μόνο του εκεί ;
·         Θα το προσέχουν ;
·         Αν χτυπήσει ;
·         Θα στεναχωριέται μακριά από την οικογένεια ;
·         Θα κάνει καινούριους φίλους ;
·         Θα προσαρμοστεί στο περιβάλλον της κατασκήνωσης ;
·         Θα είναι υπεύθυνο παιδί ή μήπως θα χάσει τα πράγματα του ;
Αυτοί είναι μερικοί από τους προβληματισμούς των γονιών όταν το παιδί δεν έχει ξαναπάει κατασκήνωση.

Ποια ηλικία είναι η κατάλληλη για να πάει ένα παιδί πρώτη φορά στην κατασκήνωση ;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται από την προσωπικότητα του παιδιού, την συναισθηματική ωριμότητα, τον βαθμό υπευθυνότητας, κατά πόσο είναι έτοιμο να αποχωριστεί την οικογένεια και αν πρόκειται να πάει κατασκήνωση μόνο του ή με φίλους.
Τυπικά από την ηλικία των 7- 8 ετών μπορεί να πάει κατασκήνωση, όμως οι παραπάνω παράγοντες είναι σημαντικοί στον βαθμό προσαρμογής, συνεργασίας με τα υπόλοιπα παιδιά αλλά και το προσωπικό της κατασκήνωσης  και γενικά  στο να περάσει καλά.

Τι προσφέρει η κατασκήνωση στο παιδί ;
Την δυνατότητα να είναι κοινωνικό, να  λειτουργήσει σαν ισότιμο μέλος μιας ομάδας , να συνεργάζεται, να διασκεδάζει, να γνωρίσει καινούριους φίλους, να αντιμετωπίσει δυσκολίες, να συμμορφώνεται σε κοινούς κανόνες, να ακολουθεί ένα πρόγραμμα, να αποχωριστεί το οικογενειακό περιβάλλον και να διαχειριστεί τις εύκολες αλλά και τις δύσκολες καταστάσεις που θα προκύψουν.

Τι κάνουμε στην περίπτωση που το παιδί θέλει να φύγει από την κατασκήνωση ;
Σε πρώτη φάση πρέπει να διερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους θέλει να φύγει, θα συζητήσουμε με το παιδί αλλά και με τον ομαδάρχη/ομαδάρχισσα και με τον υπεύθυνο της κατασκήνωσης που σαφώς και έχει εμπειρία σε τέτοιου είδους προβλήματα.
Αν δεν υπάρχουν ξεκάθαροι λόγοι σημαίνει ότι το παιδί δεν είναι ακόμα έτοιμο για το περιβάλλον της κατασκήνωση ή απλά δεν του ταιριάζει η ζωή στην κατασκήνωση.

Όσον αφορά τους γονείς, τον φόβο και το άγχος που θα αποχωριστούν τα παιδιά τους, είναι λογικά όλα αυτά τα συναισθήματα αλλά δεν θα πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη ώστε να ζήσουν τα παιδιά αυτή την εμπειρία που θα τα βοηθήσει στην εξέλιξη τους σε πολλά επίπεδα.