Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

 Τι είναι οι μαθησιακές δυσκολίες και ποιους αφορά ;

Στην κατηγορία των μαθησιακών δυσκολίων συναντάμε μια ανομοιογενή κατηγορία διαταραχών όπως δυσκολίες ανάγνωσης , γραφής, ομιλίας, ακρόασης, μαθηματικής ικανότητας και συλλογισμού, οι μαθησιακές δυσκολίες αφορούν τόσο παιδιά όσο και ενήλικες.

Εκτός από τις μαθησιακές δυσκολίες αυτά τα άτομα παρουσιάζουν συνήθως διαταραχές προσοχής, μνήμης, προβλήματα συμπεριφοράς, κινήτρων, αυτοελέγχου, κοινωνικής αντίληψης και κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Οι μαθητές που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες δεν μπορούν να οργανώσουν σωστά το χρόνο τους, ξεχνούν τα βιβλία ή τις εργασίες τους, παραδίδουν συχνά μισοτελειωμένες εργασίες, το επίπεδο των εργασιών τους είναι κατώτερο των δυνατοτήτων τους.

Αν και δεν έχει επιτευχθεί απόλυτη συμφωνία σχετικά με τα αίτια των μαθησιακών δυσκολιών ,οι περισσότεροι ερευνητές συγκλίνουν στην άποψη ότι οι διαταραχές αυτές οφείλονται σε οργανικά αίτια, σε δυσλειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και το πιο πιθανό είναι να υπάρχουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου.

Οι παράγοντες που μπορεί να συνυπάρχουν και να επιβαρύνουν τις μαθησιακές δυσκολίες είναι: η διδασκαλία η οποία δεν είναι προσαρμοσμένη στο επίπεδο της γνωστικής εξέλιξης του παιδιού, οικογενειακοί παράγοντες, οικονομικοί, πολιτισμικοί και κοινωνικοί.

 Μερικοί τρόποι που θα βοηθήσουν τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες στην οργάνωση του χρόνου και των εργασιών είναι :

 - Ημερολόγιο καθηκόντων : καταγράφει τι δουλειές - μαθήματα που έχει κάθε μέρα και μόλις πραγματοποιήσει την εργασία την διαγράφει

 - Σημειώσεις : οι περιλήψεις είναι σημαντικές ώστε να μαθαίνει και να συγκρατεί τις πληροφορίες πιο εύκολα

 - Σχεδιαγράμματα : χρησιμοποιούνται για μαθήματα , εργασίες, οργάνωση χρόνου

 - Λίστες ελέγχου : για τα παιδιά είναι σημαντική βοήθεια να κολλούν μια λίστα με τις υποχρεώσεις του μαθήματος έξω από το κάθε βιβλίο ώστε να ελέγχουν εύκολα ότι χρειάζονται σχετικά με το μάθημα

 

- Χρωματική κωδικοποίηση : τα χρωματιστά αυτοκόλλητα σημειώσεων βοηθούν τα παιδιά να σημαδεύουν με ένα χρώμα όλα τα υλικά που χρησιμοποιούν σε ένα μάθημα.