Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

 Ποιους μηχανισμούς άμυνας χρησιμοποιούν τα παιδιά και οι ενήλικες ;

Σύμφωνα με τον Freud κάποιοι από τους μηχανισμούς άμυνας είναι :

- Ταύτιση : Τα μικρά παιδιά ταυτίζονται με ισχυρά πρότυπα όπως είναι οι γονείς επειδή ασυνείδητα υπάρχει η ανάγκη να είναι αγαπητά και αποδεκτά από τα πρότυπα τους. Αυτή η ανάγκη καλύπτεται ώστε να μειωθεί το εσωτερικό άγχος των παιδιών.
- Άρνηση : τα μικρά παιδιά πολλές φορές αρνούνται να δεχτούν μια κατάσταση ή ένα γεγονός. Πχ. το παιδί αρνείται ότι έχει πεθάνει το κατοικίδιο του και προσποιείται ότι εξακολουθεί να μένει στο σπίτι. Ο μηχανισμός άρνησης προστατεύει την ψυχολογία του παιδιού και το βοηθάει να κερδίσει χρόνο και αργότερα να αποδεχτεί το γεγονός.
- Μετάθεση: αφορά την αντικατάσταση ενός προσώπου ή ενός αντικειμένου με ένα άλλο. Πχ. ένα παιδί έχει θυμώσει με τον μικρό του αδελφό και επειδή δεν μπορεί να παραδεχτεί στον εαυτό του ότι θέλει να τον χτυπήσει ξεσπάει στον σκύλο της οικογένειας.
- Απώθηση: αφορά την ακραία άρνηση κατά την οποία το άτομο διαγράφει ασυνείδητα ένα γεγονός ή κατάσταση που του προκαλεί τρόμο. Απώθηση μπορούμε να έχουμε τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.
- Απόσυρση: είναι ένας μηχανισμός άμυνας που απομακρύνει το άτομο από μια δυσάρεστη κατάσταση είτε σωματικά είτε ψυχικά.
- Εκλογίκευση: χρησιμοποιείται είτε από τον ενήλικα είτε από το παιδί ώστε να πείσει τον εαυτό του ότι δεν θέλει αυτό που δεν μπορεί να έχει.