Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

 Κοινωνικό άγχος και αποφυγή

Η αποφυγή στο κοινωνικό άγχος έχει δύο διαστάσεις : να μην κάνει κάποιος κάτι επειδή τον φοβίζει ή να κάνει αυτό που φοβάται με τέτοιον τρόπο ώστε να μείνει μακριά από τις δυσάρεστες πλευρές της κατάστασης που του προκαλεί το άγχος.
Η συμπεριφορά αποφυγής είναι μια ξεχωριστή διάσταση του άγχους και αποτελεί μια αποτελεσματική λύση με μικρή διάρκεια. Η αποφυγή κάποιας αγχωτικής κατάστασης μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα σε μια γενικότερη μορφή αποφυγής πολλών καταστάσεων λόγω της άμεσης ανακούφισης που προσφέρει η αποφυγή. Η αίσθηση ανακούφισης αποτελεί αρχικά την "ανταμοιβή" η οποία θα δώσει στην συνέχεια σειρά στις τύψεις. Το άτομο δεσμεύεται στον εαυτό του ότι την επόμενη φορά δεν θα επαναλάβει το ίδιο, γεγονός το οποίο δεν θα τηρήσει και ο φαύλος κύκλος του άγχους και της αποφυγής συνεχίζεται.
Όταν το άτομο αγχώνεται έχουμε την αλληλεπίδραση τριών διαστάσεων του άγχους: σωματική διάσταση, γνωστική και συμπεριφορική. Μια αύξηση ή μείωση στη μια διάσταση μπορεί να προκαλέσει αυξήσεις ή μειώσεις στις άλλες δυο.
Η παρατήρηση και η αναγνώριση των συμπτωμάτων από το άτομο αποτελεί ένα μικρό βήμα για την καταπολέμηση του κοινωνικού άγχους και της αποφυγής. Η κατανόηση των αντιδράσεων στο άγχος και η παρακολούθηση των συμπτωμάτων θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο την συνειδητοποίηση των παραγόντων του κοινωνικού άγχους και της αποφυγής ώστε σταδιακά να ξεκινήσει η εξάλειψη τους.