Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

 Οριακή διαταραχή προσωπικότητας

Χαρακτηρίζεται από το ανασφαλές "εγώ", την αστάθεια στη συναισθηματική διάθεση και στις διαπροσωπικές σχέσεις. Η παρορμητικότητα αποτελεί ένα μόνιμο στοιχείο του ανθρώπου με οριακή διαταραχή σε ότι και να κάνει. Τα συναισθήματα παρουσιάζουν έντονη εναλλαγή και κυριαρχούν τα συναισθήματα απελπισίας, οργής, ζήλειας, άγχους, κατάθλιψης. Βιώνει έντονα το άγχος της απόρριψης, της μοναξιάς, της αποτυχίας με αποτέλεσμα υπερβολική συμπεριφορά που μπορεί να καταλήξει σε αυτοτραυματισμούς. Οι αυτοτραυματισμοί γίνονται με στόχο την μείωση του άγχους ,την αυτοτιμωρία ή ακόμη και του χειρισμού των άλλων.
Στις διαπροσωπικές σχέσεις που έχει το άτομο, τα συναισθήματα εναλλάσσονται με μεγάλη ταχύτητα και από την εξιδανίκευση για ένα πρόσωπο περνάει εύκολα στην υποτίμηση. Τα εναλλασσόμενα συναισθήματα είναι ο λόγος των ασταθών, χαοτικών και περιστασιακών διαπροσωπικών σχέσεων.
Οι εναλλαγές των συναισθημάτων απευθύνονται τόσο στους άλλους όσο και στον εαυτό τους.
Η παρορμητικότητα που χαρακτηρίζει τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας συμβάλλει σε αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, υπερβολικά έξοδα, επικίνδυνη οδήγηση και καταχρήσεις.
Η εικόνα που έχει το άτομο για τον εαυτό του είναι ως μη αποδεκτό, αδύναμο, ευαίσθητο και μοναχικό. Οι άλλοι βλέπουν ένα άτομο επικίνδυνο, ασταθές, που απορρίπτει τους άλλους, τους κακομεταχειρίζεται και στο οποίο δεν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη.