Η ζωή του παιδιού με ΔΕΠΥ
Η αρχική διάγνωση της ΔΕΠΥ (διαταραχή ελλειματικής προσοχής - υπερκινητικότητα ) έγινε στα παιδιά πριν μάθουμε ότι το συγκεκριμένο σύνδρομο συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή. Σύμφωνα με έρευνες περίπου το 10% των παιδιών σχολικής ηλικίας εμφανίζουν ΔΕΠΥ. Ένας μεγάλος αριθμός παιδιών με ΔΕΠΥ δεν έχει διαγνωσθεί επειδή πολλές συμπεριφορές όπως διάσπαση προσοχής, παρορμητικότητα, υπερκινητικότητα, έχουν συνδεθεί με την παιδική ηλικία.
Για τη διάγνωση της ΔΕΠΥ στα παιδιά σχολικής ηλικίας 6 - 17 ετών χρησιμοποιείται το τεστ WISC 5, συγκεκριμένες υποκλίμακες του τεστ μπορούν να υποδηλώσουν την ύπαρξη ΔΕΠΥ. Επίσης, συνδυαστικά χρησιμοποιούνται το ατομικό ιστορικό από το παιδί, τους γονείς και τις εκθέσεις των εκπαιδευτικών.
Για τα παιδιά με ΔΕΠΥ είναι σημαντικό να γίνει η διάγνωση όσο πιο νωρίς ώστε να μην επηρεαστεί ή να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά στον αυτοσεβασμό και την αυτοπεποίθηση. Η ζωή του παιδιού με αδιάγνωστη ΔΕΠΥ και της οικογένειας του είναι γεμάτη συγκρούσεις, ενοχές, αναποτελεσματικότητα, χαμηλές σχολικές επιδόσεις και αρνητικά συναισθήματα. Η διάγνωση και η θεραπεία της ΔΕΠΥ δεν βάζουν τέλος στις δυσκολίες του παιδιού άλλα το βοηθούν να συνειδητοποιήσει από που προέρχονται και ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι που θα το διευκολύνουν τόσο σε μαθησιακό επίπεδο όσο και στην αλληλεπίδραση με τους άλλους.