Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025

 Πώς το Άγχος Επηρεάζει τις Διατροφικές Επιλογές

Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να τρώει ένα ολόκληρο πακέτο μπισκότα ή μια σακούλα πατατάκια μετά από μια δύσκολη μέρα; Δεν είσαι μόνος!
Στη σύγχρονη καθημερινότητα, το άγχος έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Ένας από τους πιο συνηθισμένους και ύπουλους τρόπους με τους οποίους εκδηλώνεται είναι μέσω της διατροφής μας.

Άγχος και Διατροφικές Επιλογές
Όταν βρισκόμαστε υπό πίεση, το σώμα μας απελευθερώνει κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Αυτή: αυξάνει την όρεξη, μας κάνει να λαχταρούμε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά, Ενισχύει τη σύνδεση του φαγητού με τη χαλάρωση και την επιβράβευση.

Η κατανάλωση γλυκών και αλμυρών τροφών ενεργοποιεί το «σύστημα ανταμοιβής» του εγκεφάλου, προκαλώντας προσωρινή αίσθηση ευχαρίστησης. Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος: άγχος ➝ ανθυγιεινό φαγητό ➝ ενοχές ➝ περισσότερο άγχος.

Γιατί το Άγχος Οδηγεί στο Φαγητό;
Η κορτιζόλη αυξάνει την όρεξη: Όταν είμαστε αγχωμένοι, το σώμα παράγει περισσότερη κορτιζόλη, ενισχύοντας τη λαχτάρα για τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά.
Το φαγητό λειτουργεί ως «ανταμοιβή»: Οι γλυκές και λιπαρές τροφές ενεργοποιούν το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου, δημιουργώντας αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας.
Συναισθηματική αποφόρτιση: Η τροφή συχνά γίνεται μέσο διαφυγής από την πίεση, τη μοναξιά ή την απογοήτευση.
Καταπιεσμένα συναισθήματα: Όταν αποφεύγουμε να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά μας συναισθήματα, το φαγητό γίνεται υποκατάστατο.
Ψυχολογικές Τεχνικές για να Διαχειριστείς το Άγχος Χωρίς Φαγητό

Εντόπισε τα πραγματικά σου συναισθήματα
Πριν καταφύγεις στο φαγητό, ρώτα τον εαυτό σου: «Πεινάω πραγματικά ή θέλω να καλύψω κάτι άλλο;». Κράτα ένα ημερολόγιο συναισθημάτων για να αναγνωρίσεις τους πραγματικούς λόγους.
Ανάπτυξε εναλλακτικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης
Αντί να στραφείς στο φαγητό, δοκίμασε: ασκήσεις αναπνοής, σύντομη σωματική δραστηριότητα όπως περπάτημα, μουσική, ζωγραφική ή άλλο δημιουργικό χόμπι.
Μείωσε την παρορμητικότητα, περίμενε 10 λεπτά πριν φας κάτι ανθυγιεινό. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να σκεφτεί αν το χρειάζεσαι πραγματικά.
Δούλεψε την αυτοσυμπόνια, οι τύψεις και η αυστηρότητα προς τον εαυτό σου μετά από μια διατροφική «υποχώρηση» τροφοδοτούν τον φαύλο κύκλο της υπερφαγίας. Δες το ως ευκαιρία να κατανοήσεις τον εαυτό σου και όχι ως αποτυχία.
Ενίσχυσε την αυτογνωσία σου μέσω της ψυχοθεραπείας, η συναισθηματική υπερφαγία συνδέεται συχνά με βαθύτερα ζητήματα αυτοεικόνας, στρες και εσωτερικών συγκρούσεων. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις και να διαχειριστείς αυτά τα θέματα σε βάθος.
Το φαγητό δεν είναι ο εχθρός, αλλά όταν γίνεται τρόπος διαχείρισης του άγχους και των προβλημάτων, μπορεί να παγιδεύσει κάποιον σε έναν φαύλο κύκλο. Με αλλαγές στη σκέψη τις συνήθειες σου και γενικότερα στο πως αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου μπορείς να ανακτήσεις τον έλεγχο και να βελτιώσεις τη σχέση σου με τη διατροφή και τον εαυτό σου.