Εικόνα Σώματος και Διατροφικές Διαταραχές
Η εικόνα που έχουμε για το σώμα μας δεν είναι απλά μια φωτογραφία στον καθρέφτη. Είναι ένας καθρέφτης που μπορεί να δείξει πολλά περισσότερα από όσα βλέπουμε με τα μάτια μας. Στην εποχή των social media, των «τέλειων» σωμάτων και των συνεχών προτύπων ομορφιάς, η σχέση μας με το σώμα μας μπορεί να γίνει ένας δύσκολος και συχνά επώδυνος αγώνας.
Τι είναι η εικόνα σώματος;
Η εικόνα σώματος είναι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε, αισθανόμαστε και σκεφτόμαστε το σώμα μας. Μπορεί να είναι θετική όταν νιώθουμε άνετα, δυνατοί και ευχαριστημένοι ή αρνητική, όταν οι σκέψεις μας γεμίζουν κριτική, αμφιβολίες και ανασφάλειες.
Πώς συνδέεται με τις διατροφικές διαταραχές;
Όταν η εικόνα σώματος γίνεται αρνητική μπορεί να δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο μονοπάτι προς τις διατροφικές διαταραχές, όπως η ανορεξία, η βουλιμία η υπερφαγία. Πρόκειται για σοβαρές ψυχικές παθήσεις που δεν αφορούν απλά τη σχέση μας με το φαγητό, αλλά κυρίως το πώς νιώθουμε και σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας.
Πολλές φορές, η προσπάθεια να «διορθώσουμε» την εικόνα μας μέσα από αυστηρές δίαιτες, αποφυγή φαγητού ή υπερβολική άσκηση, δεν φέρνει θετικά αποτελέσματα αλλά αντίθετα αυξάνει το άγχος και την απομόνωση.
Η επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Οι πλατφόρμες όπως το Instagram και το TikTok είναι γεμάτες με εικόνες και βίντεο που προβάλλουν ιδανικά πρότυπα σώματος. Αυτό δημιουργεί πίεση να μοιάσουμε σε κάτι που πολλές φορές δεν είναι ρεαλιστικό ή υγιές. Η συνεχής σύγκριση φθείρει την αυτοπεποίθηση και τροφοδοτεί την αρνητική εικόνα σώματος. Αυτό το φαινόμενο είναι πιο συχνό σε έφηβα κορίτσια τα οποία παρακολουθούν με πάθος τα βίντεο κοριτσιών οι οποίες προτρέπουν σε ακραίες διατροφικές συμπεριφορές.
Σημάδια που πρέπει να προσέξουμε όταν υποψιαζόμαστε διατροφική διαταραχή
Ακραία αλλαγή βάρους (γρήγορη απώλεια ή αύξηση).
Εμμονή με το φαγητό, τη ζυγαριά, τις θερμίδες, τις δίαιτες.
Απόσυρση από κοινωνικές δραστηριότητες, ειδικά αυτές που περιλαμβάνουν φαγητό.
Αλλαγές στη διάθεση, άγχος, κατάθλιψη ή ευερεθιστότητα.
Συμπεριφορές όπως εμετοί, υπερβολική άσκηση, ή απόκρυψη φαγητού.
Η κατανόηση και η έγκαιρη παρέμβαση με την βοήθεια ψυχιάτρων, ψυχολόγων και διατολόγων μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε μια δύσκολη μάχη . Αν υποψιάζεσαι διατροφική διαταραχή σε εσένα ή κάποιον δικό σου άνθρωπο μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια. Κάθε βήμα προς τη θεραπεία είναι και μια νίκη ζωής.