Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Τα παιδιά μετά το διαζύγιο…
Το διαζύγιο είναι μια δύσκολη  και ψυχοφθόρα μεταβατική κατάσταση τόσο για το ζευγάρι όσο και για τα παιδιά. Όλα τα μέλη της οικογένειας πιέζονται συναισθηματικά και συνήθως υπάρχει ένταση η οποία δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των μελών της οικογένειας. Το πως βιώνουν τα παιδιά το διαζύγιο εξαρτάται από την ηλικία τους, την κατάσταση που επικρατεί στο σπίτι, την σχέση που έχουν με τους γονείς και τον τρόπο που οι γονείς θα τους εξηγήσουν την αναγκαστική αλλαγή που θα γίνει στη ζωή τους.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την αντίδραση των παιδιών:

●   H ένταση και η εχθρότητα που συνοδεύει το διαζύγιο

Η γονεϊκή σύγκρουση μειώνει το βαθμό ασφάλειας που νιώθουν τα παιδιά  με αποτέλεσμα να αισθάνονται φόβο και θυμό. Γίνονται ιδιαίτερα ευάλωτα όταν αναγκάζονται να διαλέξουν ανάμεσα στους δυο γονείς  με αποτέλεσμα πολλές φορές να γίνονται επιθετικά, να εμφανίζουν ψυχοσωματικά συμπτώματα, συμπτώματα κατάθλιψης και να παρουσιάζουν άρνηση για δραστηριότητες τις καθημερινότητας οι οποίες πριν τα ευχαριστούσαν.

●   Η πραγματική αλλαγή στη ζωή του παιδιού
Εάν μετά το διαζύγιο τα παιδιά συνεχίσουν να ζουν στο ίδιο σπίτι, να πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο, να έχουν τους ίδιους φίλους  τότε τα προβλήματα προσαρμογής θα μειωθούν σημαντικά. Επίσης, τα παιδιά θα πρέπει   να βλέπουν και τους δυο γονείς και όλοι μαζί να έχουν κάποιες κοινές δραστηριότητες  (παιδότοπος, θέατρο, εκδρομή). Όσες περισσότερες αλλαγές υφίσταται ένα παιδί  αμέσως μετά το διαζύγιο τόσο δυσκολότερη είναι η προσαρμογή του.

●   Η φύση της σχέσης γονέα - παιδιού
Η συμμετοχή στην καθημερινότητα και η συναισθηματική στήριξη των παιδιών και από τους δυο γονείς βοηθάει καθοριστικά  ώστε η μετάβαση στη νέα πραγματικότητα να γίνει όσο γίνεται πιο ομαλά. Οι γονείς πρέπει να προσφέρουν στα παιδιά τη σιγουριά ότι θα είναι δίπλα τους άσχετα εάν έχουν χωρίσει ως ζευγάρι. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα παιδιά είναι πολύ καλύτερα μετά το διαζύγιο επειδή στο σπίτι δεν υπάρχουν συγκρούσεις και φωνές. 
   

●   Ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά 

Τα μικρά παιδιά αντιλαμβάνονται ότι η σχέση των γονιών δεν είναι καλή από το κλίμα που επικρατεί στο σπίτι και αναρωτιούνται μήπως φταίνε τα ίδια σε κάτι και τι θα συμβεί αν χωρίσουν οι γονείς. Αισθάνονται λυπημένα, μπερδεμένα, θυμωμένα και ανήσυχα. Όταν οι γονείς δεν έχουν πάρει την τελική απόφαση για το διαζύγιο και υπάρχουν πισωγυρίσματα δημιουργούν στα παιδιά ψευδείς ελπίδες με αποτέλεσμα να απογοητεύονται περισσότερο.

Οι επιπτώσεις του διαζυγίου  είναι συνήθως μακροπρόθεσμες ακόμα και για τα παιδιά που θα δεχτούν αρχικά ομαλά το διαζύγιο.  Οι γονείς πρέπει να στηρίξουν τα παιδιά σε συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο καθώς πολλά από τα παιδιά που εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά προέρχονται από διαλυμένες οικογένειες.