Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013


Αυτοπεποίθηση, ασπίδα για το παιδί

  
Η αυτοπεποίθηση είναι η ασπίδα του παιδιού ώστε να ανταποκρίνεται στις δυσκολίες της καθημερινότητας. Το παιδί που νιώθει αυτοπεποίθηση το εκπέμπει με τη συμπεριφορά του και με τον τρόπο που αντιμετωπίζει του άλλους και τις δυσκολίες της ζωής.

ΠΩΣ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ;
·    Αποφεύγω την αρνητική κριτική για τις πράξεις και τις δυνατότητες του παιδιού. Φροντίζω να του αναθέτω  δουλειές μέσα στο σπίτι  πάντα ανάλογα με την ηλικία του  και το ενθαρρύνω  άσχετα με το αποτέλεσμα.
·      Όσον αφορά τα μαθήματα, του τονίζω τις δυνατότητες και τις γνώσεις που έχει χωρίς όμως να το συγκρίνω ποτέ με τα άλλα παιδιά. Η σύγκριση δεν βοηθάει, αντίθετα πολλές φορές απογοητεύει το παιδί με αποτέλεσμα να εγκαταλείπει την προσπάθεια του.
·        Οι εξωσχολικές δραστηριότητες βοηθούν την κοινωνικοποίηση του μέσω της ένταξης σε μια ομάδα με αποτέλεσμα την αύξηση της αυτοπεποίθησης. Ενθαρρύνω το παιδί να κάνει μια δραστηριότητα την οποία την κάνει καλά.
·        Αποδεσμεύω το παιδί από το  «τέλειο», οι υψηλοί στόχοι είναι συνήθως ένας καλός τρόπος για να νιώθει το παιδί απογοήτευση με αποτέλεσμα να χάσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στις δυνατότητες του. Το παιδί πρέπει να τολμάει και να προσπαθεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.
·       Επιβραβεύω το παιδί για την προσπάθεια του και όχι για το αποτέλεσμα με μια βόλτα ή επίσκεψη σε φίλους αποφεύγοντας τα υλικά αγαθά για να μην συνηθίσει σε τέτοιου είδους ανταμοιβές



ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΧΑΜΗΛΗ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ

·        Αναφέρεται στον εαυτό του με αρνητικούς χαρακτηρισμούς υποβιβάζοντας τα θετικά του στοιχεία
·    Εστιάζεται στην αρνητική διάθεση των άλλων , ακόμα κι’ αν δεν σχετίζεται με τη   δική του συμπεριφορά
·         Δεν δέχεται την θετική κριτική από τους άλλους
·         Ασκεί αρνητική κριτική στους άλλους
·         Στεναχωριέται υπερβολικά με τις αποτυχίες του
·         Είναι επιρρεπείς στο άγχος και την κατάθλιψη


Το θέμα της αυτοπεποίθησης διδάσκεται και ξεκινάει από νωρίς στο σπίτι. Οι γονείς οφείλουν να είναι δίπλα στo παιδί τους χωρίς να το «πνίγουν», να ενισχύουν την αυτονομία και την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε μεγαλώνοντας  να εξελιχθεί σε έναν ανεξάρτητο ενήλικα γεμάτο αυτοπεποίθηση ο οποίος δεν θα είναι «θύμα» των άλλων.