Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

 Τι είναι η σχολική φοβία ;

Το παιδί που παρουσιάζει τη συγκεκριμένη διαταραχή χαρακτηρίζεται από έντονο άγχος κατά τον αποχωρισμό από τους γονείς ή λίγη ώρα πριν τον αποχωρισμό. Η σχολική φοβία δυσκολεύει την παραμονή του παιδιού στο σχολείο και την παρακολούθηση των μαθημάτων λόγω της συναισθηματικής δυσφορίας, του άγχους και των καταθλιπτικών συναισθημάτων.
Λόγω της σχολικής φοβίας ο μαθητής απουσιάζει συχνά από το σχολείο ή φεύγει κατά την διάρκεια των μαθημάτων εξαιτίας της συναισθηματικής δυσφορίας και των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων.
Η σχολική φοβία μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε στιγμή της σχολικής ζωής. Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο εκδηλώνεται πιο συχνά είτε στις ηλικίες 5-6 χρονών είτε προς το τέλος της παιδικής ηλικίας στις ηλικίες 10-11 ετών.
Διάφορες έρευνες υποστηρίζουν τη συνύπαρξη της σχολικής φοβίας με αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη. Επίσης, η οικογένεια συμβάλλει στην εκδήλωση της συγκεκριμένης φοβίας. Η μητέρα κυρίως είναι υπερπροστατευτική, υπεραγχώδης και ανασφαλής στη σχέση της με το παιδί.