Κυριακή 9 Μαΐου 2021

 Διαταραχές διατροφής στην βρεφική και παιδική ηλικία

Από τις πρώτες μέρες της ζωής, το βρέφος είναι πλήρως εξαρτημένο από το άτομο που το φροντίζει το οποίο συνήθως είναι η μητέρα. Η αλληλεπίδραση μητέρας - βρέφους κατά τη διαδικασία της πρόσληψης τροφής αντανακλά την ποιότητα της σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ τους, τη σταδιακή διαπραγμάτευση της αυτονομίας η οποία θα ακολουθήσει και τελικά την ανεξαρτησία του παιδιού.
Η σχέση με την τροφή που αναπτύσσεται εξαρτάται τόσο από την ικανότητα της μητέρας να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του βρέφους όσο και από την ιδιοσυγκρασία του.
Από την αρχή της ζωής η τροφή αποτελεί πηγή ευχαρίστησης αλλά μπορεί να αποτελέσει και πηγή δυσαρέσκειας. Τα προβλήματα διατροφής μαζί με τα προβλήματα ύπνου αποτελούν συχνά προβλήματα της βρεφικής και της πρώιμης παιδικής ηλικίας.
Η άρνηση τροφής αποτελεί συνηθισμένο πρόβλημα της βρεφικής ηλικίας. Σε μερικές περιπτώσεις συνδυάζεται και με άλλα προβλήματα όπως άγχος αποχωρισμού και προβλήματα κατάκτησης της αυτονομίας. Επίσης, η άρνηση τροφής μπορεί να εμφανιστεί όταν υπάρχουν ιατρικά προβλήματα.
Η επιλεκτική πρόσληψη τροφής παρατηρείται κυρίως στην πρώιμη παιδική και στην παιδική ηλικία, χαρακτηρίζεται από άρνηση του παιδιού να δοκιμάσει νέες τροφές. Η διατροφή που προτιμάει το παιδί συνήθως περιλαμβάνει κυρίως υδατάνθρακες.
Στις περισσότερες περιπτώσεις το παιδί παρουσιάζει φυσιολογική ανάπτυξη και βάρος.
Οι παράγοντες που οδηγούν στην επιλεκτική πρόσληψη τροφής περιλαμβάνουν αναπτυξιακούς και ιατρικούς παράγοντες καθώς και προβλήματα άγχους και φοβίες.
Τα διατροφικά προβλήματα βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου εφόσον εξαλείφονται και οι παράγοντες που τα προκαλούν. Σε κάποιες περιπτώσεις, καθώς μεγαλώνει το παιδί απαιτείται θεραπευτική παρέμβαση επειδή η διαταραχή μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου διατροφικών διαταραχών στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή.