Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

 Ναρκισσιστική προσωπικότητα

 Τα άτομα που παρουσιάζουν την ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας χαρακτηρίζονται από έντονη αίσθηση μεγαλείου, σπουδαιότητας, έντονη ανάγκη θαυμασμού, υπερεκτιμούν τις ικανότητες και τα επιτεύγματα τους, ενώ συνήθως υποτιμούν τις ικανότητες και τα επιτεύγματα των άλλων. Συχνά πιστεύουν ότι έχουν απεριόριστες δυνατότητες, δύναμη, και ομορφιά. Επειδή πιστεύουν ότι είναι ξεχωριστά άτομα με μοναδικές δυνατότητες επιζητούν την παρέα σπουδαίων ατόμων που θεωρούν ότι είναι αντίστοιχου επιπέδου.

Οι νάρκισσοι έχουν έντονη ανάγκη από θαυμασμό και έπαινο επειδή η αυτοπεποίθηση τους είναι τελείως επιφανειακή. Συχνά πληγώνονται, νιώθουν ταπεινωμένοι και αντιδρούν έντονα όταν οι άλλοι τους ασκούν κριτική.

Λόγω της αίσθησης μεγαλείου που αισθάνονται συμπεριφέρονται σε πολλές περιστάσεις υπεροπτικά δείχνοντας έλλειψη σεβασμού και ευαισθησίας στις ανάγκες των άλλων ενώ πολλές φορές εκμεταλλεύονται τους άλλους. Η έλλειψη ενσυναίσθησης τους κάνει να μιλούν συνέχεια για τον εαυτό τους, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για τα μελλοντικά τους σχέδια με αποτέλεσμα οι άλλοι να αντιλαμβάνονται αυτές τις συμπεριφορές ως αδιαφορία και ψυχρότητα.

Στον επαγγελματικό τομέα πολλές φορές διστάζουν να προχωρήσουν λόγω του ρίσκου και του φόβου της αποτυχίας βρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες και κατηγορώντας τους άλλους.  Στις προσωπικές τους σχέσεις αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα επειδή απαιτούν σε μόνιμη βάση, θεωρούν ότι έχουν δικαιώματα, έχουν την ανάγκη μόνιμου θαυμασμού ενώ οι ίδιοι δεν προσφέρουν τα αντίστοιχα.