Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

 Πως οι ψυχικές διαταραχές των γονέων επηρεάζουν τα παιδιά

Ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών των οποίων οι γονείς παρουσιάζουν διαταραχές όπως κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν στη διάρκεια της παιδικής και της εφηβικής ηλικίας διάφορα προβλήματα όπως αποκλίνουσα συμπεριφορά, διαπροσωπικές δυσκολίες και προβλήματα προσκόλλησης.
Οι μητέρες με κατάθλιψη χαρακτηρίζονται αρνητική συναισθηματική διάθεση, κριτική συμπεριφορά, απορριπτική στάση, μειωμένη ευαισθησία στις ανάγκες των παιδιών και ακατάλληλες τεχνικές πειθαρχίας. Σύμφωνα με έρευνες, η κατάθλιψη της μητέρας είναι παράγοντας που ξεκινάει να επιδρά στο παιδί από τον πρώτο χρόνο της ζωής και κορυφώνεται με τα προβλήματα συμπεριφοράς στην εφηβεία τα οποία θα είναι δύσκολα να ελεγχθούνε.
Η αποκλίνουσα γονεική συμπεριφορά όταν συνδυάζεται με κατάθλιψη αποτελεί τροχοπέδη στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των παιδιών επίλυσης προβλημάτων, συναισθηματικής ικανότητας και ελέγχου. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα παιδιά θα παρουσιάσουν ανεπαρκή κοινωνική λειτουργικότητα και πιο σπάνια κατάθλιψη.
Επίσης, έρευνες έδειξαν ότι η αγοραφοβία και η αποφευκτική συμπεριφορά των γονέων επηρεάζουν σημαντικά τα παιδιά λόγω της μίμησης των συμπεριφορών από πολύ ισχυρά πρότυπα.
Οι μητέρες οι οποίες παρουσιάζουν διαταραχές πρόσληψης τροφής εκδηλώνουν ανεπαρκή και αρνητικά συναισθήματα προς το παιδί με αποτέλεσμα έντονες συγκρούσεις και κάποιες φορές εκδήλωση ψυχιατρικών διαταραχών.
Τέλος, η χρήση ουσιών και αλκοόλ από τους γονείς αποτελεί έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα στη σχέση με τα παιδιά. Ο συγκεκριμένος γονιός είναι ανεπαρκής όσον αφορά το παιδία του επειδή είναι μια χαοτική προσωπικότητα η οποία συνυπάρχει συχνά με ψυχιατρική διαταραχή.