Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

 Δραματική διαταραχή προσωπικότητας

Η συγκεκριμένη διαταραχή προσωπικότητας έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την υπερβολική επιζήτηση της προσοχής και του συναισθήματος. Τα άτομα που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή χαρακτηρίζονται από υπερβολικά συναισθήματα άγχους, ζήλιας οργής, θλίψης και υπερηφάνειας. Η συμπεριφορά τους έχει επίσης υπερβολικά στοιχεία πρόκλησης με στόχο να είναι το επίκεντρο της προσοχής ώστε να μπορέσουν να αποφύγουν το άγχος που βιώνουν από τον φόβο της εγκατάλειψης. Ακολουθούν απόλυτα τα συναισθήματα τους χωρίς να μπορούν να τα ελέγξουν και πολλές φορές η εκδήλωση των συναισθημάτων είναι τόσο ακραία που δίνει της εντύπωση της υστερίας.
Τα συναισθήματα που προκαλούν στους άλλους είναι αντιφατικά, από τη μια είναι ευχάριστα και διασκεδαστικά άτομα και από την άλλη είναι πολύ κουραστικά επειδή επιζητούν συνέχεια την προσοχή.
Προσέχουν σε υπερβολικό βαθμό την εξωτερική τους εμφάνιση και τον τρόπο ομιλίας τους ο οποίος είναι θεατρικός και εντυπωσιακός με σκοπό να προσελκύσουν και να "καθηλώσουν τους θαυμαστές τους". Θεωρούν ότι η επιτυχία σχετίζεται με την ικανότητα τους να εντυπωσιάζουν μέσω της εμφάνισης και της συμπεριφοράς αλλά βαθύτερα κρύβονται συνεχείς αλλαγές διάθεσης, ματαίωσης, μελαγχολίας και θυμού.