Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

            Πως ο νάρκισσός χειραγωγεί το θύμα του ;

 Ο νάρκισσος αρχικά δεν εκδηλώνει την πραγματική του συμπεριφορά αλλά δείχνει ενδιαφέρον, συμπεριφέρεται όμορφα και δείχνει ότι έχει συναισθήματα. Στη συνέχεια όμως μεταβιβάζει στο θύμα του συναισθήματα άγχους, αδυναμίας, ενοχών και επίσης ιδιαίτερα έντονα συναισθήματα εξάρτησης και παραίτησης. Η μεταβίβαση των συναισθημάτων έχει ως αποτέλεσμα το θύμα να νιώθει ευθύνες και αρνητικά συναισθήματα που έχουν προκληθεί εσκεμμένα από τον νάρκισσο.

Στόχος του νάρκισσου είναι να καταπατήσει κάθε συναίσθημα αυτοεκτίμησης του θύματος με οποιονδήποτε τρόπο όπως λεκτική, σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση. Ο νάρκισσος φροντίζει με πειστικό τρόπο να ξυπνήσει τον φόβο του θύματος του ώστε να πιστέψει ότι δεν θα μπορέσει να επιβιώσει μακριά του έστω κι' αν έχει οικονομική ανεξαρτησία. Προσβάλλει το θύμα, το μειώνει και στο επόμενο βήμα "προσφέρει" "αγάπη" και "προστασία". Αυτή η αντίφαση στην συμπεριφορά του νάρκισσου δημιουργεί τελικά ενοχές στο θύμα με αποτέλεσμα σταδιακά καταλήγει να αισθάνεται ανήμπορος .

Το θύμα πάσχει συνήθως από αγχώδεις και φοβικές διαταραχές με αποτέλεσμα να είναι το ιδανικό άτομο που θα μπορέσει να χειραγωγήσει ο νάρκισσος. Η αδυναμία που νιώθει, οδηγεί το θύμα να αναζητήσει συμπαραστάτες - καθοδηγητές και τελικά να παγιδευτεί σε μια μακροχρόνια σχέση με προσβολές, ανασφάλειες, έλλειψη αυτοπεποίθησης, ψυχολογικά και πιθανόν και ψυχοσωματικά προβλήματα.