Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

 Νοητική υστέρηση

Η νοητική υστέρηση δεν είναι μια ασθένεια με την στενή έννοια του όρου αλλά μια κατάσταση που μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως κληρονομικούς και περιβαλλοντικούς. Επίσης, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες όπως οι φτωχές συνθήκες διαβίωσης και η έλλειψη εκπαιδευτικών ευκαιριών κυρίως στα άτομα με ελαφριά και μέτρια νοητική υστέρηση.
Σε αρκετές περιπτώσεις η νοητικής υστέρηση συνυπάρχει με ψυχικές διαταραχές ή σύνδρομα. Λόγω των διαφόρων συνδυασμών, η κάθε περίπτωση της νοητικής υστέρησης πρέπει να διερευνάται εξατομικευμένα. Η κλινική πορεία και η πρόγνωση διαφέρει από άτομο σε άτομο.
Τα άτομα με νοητική υστέρηση ταξινομούνται σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τον δείκτη νοημοσύνης : ελαφριά νοητική υστέρηση, μέτρια νοητική υστέρηση, βαριά νοητική υστέρηση και βαθιά νοητική υστέρηση.
Η πορεία της νοητικής υστέρησης καθορίζεται από διάφορους παράγοντες όπως τον δείκτη νοημοσύνης, το οικογενειακό περιβάλλον, την ηλικία διάγνωσης και έναρξης των θεραπειών, την απουσία άλλων ιατρικών και ψυχολογικών καταστάσεων που μπορεί να εμποδίσουν την εξέλιξη.