Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

 Εξαγορά φιλίας με παιχνίδια στο νηπιαγωγείο

Ήδη από μικρή ηλικία υπάρχει η ζήλεια μεταξύ των παιδιών και είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στο νηπιαγωγείο. Σε αρκετές περιπτώσεις τα παιδιά εξαγοράζουν την φιλία και την εύνοια άλλων παιδιών προσφέροντας τους τα παιχνίδια που φέρνουν μαζί τους από το σπίτι. Η ανταλλαγή παίρνει απίστευτες διαστάσεις και χρειάζεται προσοχή όταν το παιδί θέλει κάθε μέρα να παίρνει μαζί του ένα ή περισσότερα παιχνίδια και δεν τα επιστρέφει λέγοντας ότι τα ξέχασε ή τα χάρισε σε φίλους του.
Περιορισμός της ανταλλαγής
- Εφόσον οι κανονισμοί του σχολείου το επιτρέπουν, μπορεί το παιδί να πάρει μαζί του ένα παιχνίδι ή κάποιο άλλο αντικείμενο για να νιώθει συναισθηματική ασφάλεια.
- Ο γονιός θα πρέπει να ξεκαθαρίζει εξ αρχής στο παιδί ότι είναι υπεύθυνο για τις πράξεις του και η απώλεια του αντικειμένου με οποιονδήποτε τρόπο θα είναι δική του ευθύνη.
- Οι ανταλλαγές δεν είναι απαγορευτικές αλλά οι γονείς θα πρέπει να προσέξουν την συχνότητα, την διάθεση και πως αιτιολογεί το παιδί την κάθε ανταλλαγή.
- Αν το παιδί δείχνει προβληματισμένο, ο γονιός με ήρεμη συζήτηση θα τον βοηθήσει να συνειδητοποιήσει τον λόγο που τον οδήγησε στην συγκεκριμένη ανταλλαγή.
- Οι συζητήσεις γίνονται πάντα όταν το παιδί δεν είναι σε ένταση.
- Η βοήθεια της δασκάλας είναι πολλές φορές πολύτιμη επειδή θα ενημερώσει τους γονείς για γεγονότα τα οποία δεν ειπώθηκαν από το παιδί.