Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

 Παιδιά και κανόνες της ομάδας συνομηλίκων

Η συμμόρφωσή στους κανόνες της ομάδας των συνομηλίκων θεωρείται μια φυσιολογική, υγιής και συχνά επιθυμητή συμπεριφορά. Συχνά τα παιδιά συμμορφώνονται υπερβολικά στους κανόνες της ομάδας ακόμα και όταν τα κριτήρια τους είναι διαφορετικά.
Όσα παιδιά συμμορφώνονται σε υπερβολικό βαθμό έχουν κοινά χαρακτηριστικά όπως χαμηλή αυτοπεποίθηση, συναισθήματα κατωτερότητας, είναι πιο αγχώδη και εξαρτημένα από τους φίλους τους, είναι πιο ευαίσθητα. Επίσης, είναι ιδιαίτερα αυστηρά με τον εαυτό τους και επιπλέον συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους φίλους τους.
Επειδή τα μέλη της ομάδας των συνομηλίκων ταυτίζονται μεταξύ τους, η συμμόρφωση στους κανόνες μπορεί να έχει θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα ανάλογα με τα γεγονότα που συμβαίνουν.
Η αποδοχή από την παρέα είναι καθοριστικός παράγοντας τόσο για τους προεφήβους όσο και για τους εφήβους. Η ανάγκη αυτή συνυπάρχει με μια εξίσου ανάγκη για αυτονομία στον έφηβο.
Συγχρόνως καταβάλλουν προσπάθεια να κατανοήσουν τους κανόνες , να συμμορφωθούν αλλά να επιβάλλουν και τους δικούς τους.
Όταν η συμμετοχή στην ομάδα διακρίνεται από τον αλληλοσεβασμό τότε ενισχύεται η αυτοπεποίθηση των μελών και συμβάλλει στην προετοιμασία της ισορροπημένης προσωπικότητας μελλοντικά.