Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

 Οι κρίσεις πανικού δεν έχουν ηλικία

Διαφορετικοί παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στην πρόκληση των κρίσεων πανικού τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά. Οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται ξαφνικά και προκαλούν ιδιαίτερη αναστάτωση τόσο στο άτομο που το βιώνει όσο και στους γύρω του.
Όσον αφορά τα παιδιά, οι παράγοντες που οδηγούν στις κρίσεις πανικού είναι : τα υψηλά επίπεδα «άγχους αποχωρισμού» τα πρώτα χρόνια της ζωής λόγω της ανασφάλειας και του φόβου μην μείνουν μόνα. Ως αποτέλεσμα έχουμε την άρνηση να πάνε σχολείο, την δύσκολη κοινωνικοποίηση με τους συνομήλικους, κλάματα και γκρίνια με μεγάλη ευκολία. Τα παιδιά που βιώνουν τραυματικά γεγονότα όπως κακοποίηση, απώλεια γονιού είναι πιο ευάλωτα συναισθηματικά και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κρίση πανικού καθώς μεγαλώνουν.
Στους ενήλικες σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των κρίσεων πανικού παίζει το άγχος, ο αρνητικός τρόπος σκέψης, η έλλειψη αυτοπεποίθησης, κάποιο σοβαρό γεγονός που έχει αποδιοργανώσει την ψυχολογία τους όπως επίσης και τραυματικά γεγονότα τα οποία μπορεί να υπάρχουν ασυνείδητα από την παιδική ηλικία. Συχνά τα παιδιά που εμφανίζουν κρίσεις πανικού έχουν ψυχρό και μη υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον. Θα πρέπει επίσης να διερευνηθεί εάν το παιδί έχει δεχτεί κακοποίηση.
Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες εμφανίζουν πιο συχνά κρίσεις πανικού απ’ ότι οι άντρες λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων και της προσπάθειας να διατηρήσουν την ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και οικογενειακή ζωή.
Ιδιοσυγκρασιακοί παράγοντες σε συνδυασμό με την ύπαρξη έντονης ψυχολογικής πίεσης για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα αυξάνουν το γενικό επίπεδο σωματικής έντασης με αποτέλεσμα το άτομο να έχει αυξημένες πιθανότητες ώστε να πάθει κρίση πανικού. Η κρίση πανικού εμφανίζεται όταν το άτομο συνειδητά ή ασυνείδητα νιώθει απειλή και είναι ένας μηχανισμός που προστατεύει το σώμα από τον κίνδυνο που νιώθει.
Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των ανθρώπων που παθαίνουν κρίσεις πανικού είναι ότι αυτές οι κρίσεις μπορεί να βλάψουν την υγεία τους. Αν και τα συμπτώματα είναι τρομακτικά δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την υγεία όσων δεν αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα.
Τα χαρακτηριστικά των κρίσεων πανικού είναι ταχυπαλμία, τρέμουλο, αίσθημα ασφυξίας, πνιγμού, φόβος απώλειας ελέγχου, φόβος θανάτου, ζαλάδα, τάση λιποθυμίας, εφίδρωση.