Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

 Σχολική φοβία

Η σχολική φοβία αναφέρεται στη δυσκολία που παρουσιάζει το παιδί να παρακολουθήσει τα μαθήματα και να μείνει στο σχολικό περιβάλλον όλες τις ώρες που απαιτούνται από το πρόγραμμα. Η συναισθηματική δυσφορία που νιώθουν τα παιδιά συνοδεύεται κυρίως από άγχος και κατάθλιψη με αποτέλεσμα να παρακαλούν τους γονείς για την παραμονή τους στο σπίτι. Η δυσκολία αποχωρισμού συνοδεύεται συχνά από νεύρα, ξεσπάσματα, ψυχοσωματικά συμπτώματα  με αποτέλεσμα να απουσιάζει συχνά από το σχολείο ή να φεύγει πιο νωρίς λόγω άγχους, κρίσεων πανικού.


Η σχολική φοβία συνοδεύεται από χαμηλά μαθησιακά αποτελέσματα, δυσκολία κοινωνικοποίησης ειδικά στο σχολικό περιβάλλον, προβλήματα στην οικογένεια , υπερπροστατευτική και καχύποπτη μητέρα,  χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

Τα μακροχρόνια προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα παιδιά που εμφανίζουν σχολική φοβία είναι η κατάθλιψη, οι μαθησιακές δυσκολίες στις ανώτερες βαθμίδες, οι δυσκολίες στις κοινωνικές σχέσεις και στην επαγγελματική αποκατάσταση καθώς και οι αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ψυχιατρικών προβλημάτων.

Η σχολική φοβία εμφανίζεται συνήθως σε μεταβατικές περιόδους όπως στην αρχή της σχολικής φοίτησης, στην αρχή της εφηβείας και στην πρώτη λυκείου.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί ; Ακούσουμε με προσοχή τι έχει να μας πει το παιδί και διερευνούμε τις δυσκολίες του, οι βασικοί φροντιστές διερευνούν τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους ενδεχομένως ενισχύουν τα προβλήματα του παιδιού, η συνεργασία με το σχολείο θα βοηθήσει στην διερεύνηση των πιθανών προβλημάτων στο σχολείο που δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει το παιδί, ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση του παιδιού, φροντίζουμε για την προοδευτική έκθεση του παιδιού στο φόβο του και δεν επιμένουμε ώστε να μείνει στο σχολείο όλες τις ώρες, ενθαρρύνουμε τις φιλίες του παιδιού που αποτελεί σημαντικός παράγοντας στο χώρο του σχολείου.