Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

 Κατάθλιψη: συμπτώματα, διαβαθμίσεις, εξέλιξη, θεραπεία


Η κατάθλιψη έχει μια σειρά από συμπτώματα όπως κακή διάθεση χωρίς να υπάρχει σημαντικός λόγος, σημαντική μείωση του ενδιαφέροντος για τις καθημερινές δραστηριότητες, απώλεια δυνάμεων και ενεργητικότητας  με αποτέλεσμα καθημερινό αίσθημα κόπωσης, αδυναμία συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων. Ο άνθρωπος που πάσχει από κατάθλιψη νιώθει ανησυχία και απαισιοδοξία για το μέλλον κάνει σκέψεις  θανάτου και έχει αισθήματα αναξιότητας. Επίσης, νιώθει ενοχή έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, διαταραχές της όρεξης, στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε μεγάλη απώλεια κιλών σε μικρό χρονικό διάστημα. Οι διαταραχές του ύπνου είναι ένα συχνό φαινόμενο, δεν μπορούν να κοιμηθούν καθόλου ή έχουν ακανόνιστο ύπνο με αποτέλεσμα να ξυπνάνε τη νύχτα και να μη μπορούν να ξανακοιμηθούν.

Ο άνθρωπος που πάσχει από κατάθλιψη επειδή βρίσκεται μέσα στο πρόβλημα δεν ειναι εύκολο να αντιληφθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ενώ το οικογενειακό περιβάλλον είναι πιο εύκολο να τα αντιληφθεί. Το ζητούμενο είναι η σωστή προσέγγιση ώστε ο καταθλιπτικός να θελήσει να ξεφύγει από τον εφιάλτη που ζει. Πολλές φορές η κατάθλιψη εξελισσεται σταδιακά και δεν την αντιλαμβάνεται ούτε το άτομο που πάσχει από κατάθλιψη αλλά ούτε και το περιβάλλον του. Ειδικά όταν τα συμπτωματα είναι ήπια το περιβάλλον θεωρεί ότι η αλλαγή στην συμπεριφορά και στη διάθεση οφείλεται σε κάποια γεγονότα ή στην ιδιοτροπία του χαρακτήρα. Επειδή η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση που  κουβαλάει κάποιος σε μόνιμη βάση επηρεάζει την ζωή του, την εργασία, τις αποφάσεις και  τις σχέσεις με όσους συναναστρέφεται. Η κατάθλιψη όσο δεν αντιμετωπίζεται τόσο δυσκολεύει τη ζωή.

Στην κατάθλιψη υπάρχουν διαβαθμίσεις και χρειάζεται  κάποιον χρόνο ώστε να εξελιχθεί, μπορεί να γίνει απειλιτική για την ζωή του πάσχοντα λόγω σωματικών προβλημάτων που θα εμφανιστούν όπως μείωση της όρεξης, αυπνία, διατροφικές διαταραχές, διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος, σωματική κούραση χωρίς εξήγηση κ.α. Ανάλογα με την διαβάθμιση της θεραπεύεται με ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή συνδυασμός και των δύο.

Συνήθως η θεραπεία της κατάθλιψης είναι μακροχρόνια και δεν θεραπεύεται πάντα. Υπάρχουν γεγονότα που μπορούν να πυροδοτήσουν την κατάθλιψη (ανάλογα τα πρόβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε ασθενής ) με αποτέλεσμα να έχουμε πισωγύρισμα στο ήδη καλό αποτέλεσμα.

Η κατάθλιψη ανάλογα με τον βαθμό και την ένταση μπορεί να πυροδοτήσει σωματικά προβλήματα και σωματικές ασθένειες όπως πονοκέφαλοι, αυπνίες, προβλήματα βάρους,  κόπωση. Επίσης, η κατάθλιψη σε συνδυασμό με άλλα προβλήματα συμβάλλουν στη δημιουργία νευρολογικών διαταραχών, ενδοκρινολογικών διαταραχών , θυροειδοπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α.