Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

                     Φοβίες : τι είναι, είδη φοβιών, έναρξη, αιτιολογία

 Οι φοβίες αναφέρονται σε έναν επίμονο ή και παράλογο φόβο για ένα αντικείμενο, κατάσταση, γεγονός, χώρο, άτομα με αποτέλεσμα την αποφυγή του αντικειμένου / αντικειμένων του φόβου.

Όσοι άνθρωποι έχουν φοβίες αναγνωρίζουν ότι είναι υπερβολικοί όμως συνεχίζουν να αποφεύγουν ότι τους φοβίζει λέγοντας ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τον εαυτό τους και να αντιδράσουν διαφορετικά.

Οι φοβίες χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

  1. Ειδική φοβία, το άτομο φοβάται συγκεκριμένα αντικείμενα, καταστάσεις, ανθρώπους.
  2. Κοινωνική φοβία, το άτομο νιώθει αμηχανία και μειονεκτικά συναισθήματα όταν πρέπει να εκτεθεί σε κοινό.
  3.  Αγοραφοβία, το άτομο φοβάται όταν βρίσκεται σε μέρη με πολλούς ανθρώπους απ’ όπου η φυγή μπορεί να είναι δύσκολή. Επίσης, φοβάται ότι δεν θα υπάρχει δυνατότητα βοήθειας σε περίπτωση εμφάνισης κρίσης πανικού.

Σύμφωνα με έρευνες οι φοβίες εμφανίζονται πιο συχνά στις γυναίκες και η αιτιολογία τους μπορεί να είναι ψυχολογική, κληρονομική ή να έχει αποκτηθεί κατά τη διάρκεια της ζωής λόγω διαφόρων τραυματικών καταστάσεων.

Η έναρξη των φοβιών τοποθετείται στην παιδική ηλικία, στην αρχή της ενηλικίωσης ή σε οποιαδήποτε στιγμή της ενήλικης ζωής. Οι παράγοντες που προδιαθέτουν την έναρξη της φοβίας περιλαμβάνουν τραυματικά γεγονότα, επανειλημμένη έκθεση σε κίνδυνο, το να γίνει κανείς μάρτυρας ενός τραυματικού ή θανατηφόρου γεγονότος που αφορά τρίτο πρόσωπο, κακοποίηση στη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Όταν δεν αντιμετωπιστούν οι φοβίες και τα γεγονότα που τις προκάλεσαν τότε το πρόβλημα γίνεται χρόνιο και αρκετοί άνθρωποι δυσκολεύονται στην καθημερινότητα τους, δεν είναι λειτουργικοί και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους .