Τρίτη 25 Απριλίου 2023

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ  ΣΧΟΛΕΙΟ, ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Η οικογένεια και το σχολείο ανήκουν στην κατηγορία των περιβαλλοντικών παραγόντων που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού.

Η οικογένεια:

·         Η φροντίδα και η συναισθηματική ασφάλεια που θα λάβει το παιδί είναι καθοριστικοί παράγοντες για την μετέπειτα εξέλιξη του ως ενήλικας.

·         Οι σχέσεις σχέσεις των μελών της οικογένειας επηρεάζουν το παιδί τόσο στο πως βλέπει τον εαυτό του όσο και στις σχέσεις του με τους άλλους.

·         Στην οικογένεια το παιδί μαθαίνει τα πρότυπα κοινωνικής συμπεριφοράς τα οποία συνήθως διατηρούνται σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

·         Το ασταθές οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει ανασφάλεια, χαμηλή αυτοπεποίθηση, συναισθήματα θυμού, δύσκολη κοινωνική προσαρμογή.

·         Η σωματική ή ψυχική νόσος , ο θάνατος στην οικογένεια αποτελούν παράγοντες που συμβάλουν στην εκδήλωση συναισθηματικών και συμπεριφορικών προβλημάτων.

·         Σε πολυμελείς οικογένειες παρατηρούνται πιο συχνά εκπαιδευτικά και συμπεριφορικά προβλήματα.

 

Το σχολείο:

·         Ο δάσκαλος και οι συμμαθητές παίζουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνικοποίηση και την μάθηση του παιδιού.

·         Ο ρόλος του σχολείου στην ψυχική υγεία του παιδιού είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

·         Οι απαιτήσεις για σχολική απόδοση μπορεί να συμβάλλουν στην εκδήλωση επιπλέων προβλημάτων στα παιδιά που αντιμετωπίζουν ήδη μαθησιακές δυσκολίες.

·         Η επιβράβευση από το δάσκαλο και η αναγνώριση των προσπαθειών συμβάλλουν θετικά τόσο στη μάθηση όσο και στους μελλοντικούς στόχους του παιδιού.

·         Το σχολείο μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά προς το παιδί που αντιμετωπίζει οικογενειακά προβλήματα.

·         Οι κοινωνικές σχέσεις με τους συμμαθητές προετοιμάζουν το παιδί για την ένταξη του στην ευρύτερη κοινωνία .